Ben ik neurotisch?

 
Een mede-Leaner noemde mij neurotisch. Maar Leaners weten net als Rijnlanders dat je werk aan vakmensen moet overlaten. En een diagnose van een psychische aandoening is geen Lean vakmanschap. Volgens mij is een neurose bovendien een uitvergroting van op zich gezond gedrag. Dus misschien heb je er zelfs wat aan als ik werkelijk neurotisch ben.
Wat is het geval?
Het werd vakantie. Onze relaties waren er niet meer om te leren over handig indelen van werkruimtes. Dus moest ik wel thuis aan de slag.
Ik had een kruidenprobleem: tal van kruiden heb ik in de loop der jaren verzameld. Tegen de veertig! Telkens voor die ene keer dat ik ze nodig had. Daarna kon ik ze niet meer terug vinden en kocht ik een nieuw pak.
Toen zag ik handige opberg-doosjes. Die heb ik aangeschaft en ingericht. Kijk maar.
Ik hoor je vragen: “heb je daar die moeite voor over?” Nou weten al mijn vrienden en kennissen dat ik het heerlijk vind om zaken handiger op te pakken.
Ter verantwoording achteraf deed ik een 5W2H. Dat is op zich een Lean-aanpak, om een probleem te beschrijven. Maar strijdig met een ander Lean principe. Want 5W2H dient als analyse van je probleem, om daarná een oplossing te verzinnen en niet als verantwoording achteraf. Verantwoording achteraf is in Lean termen überhaupt altijd verspilling. Een ander risico van deze aanpak is dat ik een verkeerde oplossing voor het probleem had. Want zonder analyse is een sprong naar een oplossing een sprong in het duister.
Lean zegt: doe het aan de voorkant in één keer goed, ná de analyse van het probleem en na een zoektocht naar de kernoorzaken via vijf keer de Waarom-vraag.
Voor jou is dit dus vooral een (neurotisch?) voorbeeld om te zien hoe zo’n 5W2H er uit ziet. Deze over mijn kruiden.
Neurotisch of niet: ik heb nu lekker al mijn kruiden binnen vijf seconden vindbaar en mijn voorraad zal zo in de loop van de komende maanden of zelfs jaren slinken. Aan houdbaarheidsdata hoef ik mij thuis immers niet te houden.
Doe ik jou een plezier met deze aanpak? Laat mij dat weten, of geef het door aan iemand die je er ook een plezier mee denkt te doen.
 

7 antwoorden
 1. nicolette
  nicolette zegt:

  Beste Mauk,
  Ineens besef ik dat ik een probleem heb opgelost voor het kon ontstaan.
  Mijn kruidenrek bestaat uit een la met liggende potjes die van glas en dus doorzichtig zijn. Alleen bij nootmuskaat en kaneel kijk ik op de onderzijde van het potje waar de naam staat. (of steek mijn neus erin!) De andere kruiden herken ik allemaal aan kleur en structuur.
  Groet Nicolette

  Beantwoorden
 2. Ontwerper
  Ontwerper zegt:

  Uit een tweede onderzoek** blijkt dat mensen die gevoelig zijn voor negatieve emoties zich vaker proactief opstellen. Bij neurotische mensen wordt proactief gedrag mogelijk aangeleerd om controle over eigen negatieve emoties uit te oefenen. Ben je sneller van slag, dan zal je ook sneller een oplossing aandragen en actie ondernemen als bijvoorbeeld een computersysteem faalt of de CV het begeeft. Resultaten in dit onderzoek wijzen er op dat proactiviteit een vorm van omgaan is met emotionele gevoeligheid. Je score op emotionele stabiliteit is medebepalend voor de werkomgeving die bij je past. Een hoge score op emotioneel onbekommerd maakt je geschikt voor beroepen waarbij stress en spanningen veel voorkomen. Als je van nature wat neurotisch van aard bent, kun je beter zoeken naar een minder stressvolle werkomgeving en waar het van belang is alert en attent te zijn. Maar ook voor creatieve beroepen kan het nuttig zijn om gevoeliger of neurotisch van aard te zijn.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *