Mooi leiderschap…

Eindejaar-reflectie én hoe kerst volgend jaar?
Tijdens het laatste Skipr Event sprak Karel Noordzij mooie woorden over leiderschap. „Leiderschap is niet meer het bedenken van een superieure strategie, maar het bouwen van een integere cultuur”. Karel is altijd een verademing. Mét zijn ervaring in de top van pensioenfonds PGGM, de NS, Transport & Logistiek Nederland en Schiphol, én jaren als Prins Carnaval (in katholiek den Bosch als protestant!). Karel zet het zo simpel neer. Zo eenvoudig kan leiderschap zijn. Wat weerhoudt ons?
Karel legt uit dat in Duitsland onderzoek is geweest waaruit blijkt dat 85% van de medewerkers ontevreden is, wat het bedrijfsleven 220 mrd euro kost! Droevige getallen. Met uitspraken als „als ik naar mijn werk ga, laat ik mijzelf thuis”. In Nederland zal dat niet veel anders liggen.
Karel propageert een integere organisatiecultuur waar angst en doofpotten niet nodig zijn. Hoe komt het toch dat wij daar toch last van hebben en houden?
3 oplossingen:

  1. de box
  2. fair process
  3. integraliteit en consistentie

Ad 1: de box; jawel, waar we een baby in stoppen. Die bied je voeding, liefde en grenzen. Grenzen betekent vrijheid in gebondenheid. Je geeft vertrouwen en je delegeert. Geef absolute en heldere grenzen en daarna maximale ruimte, zodat iedereen binnen die kaders maximaal vrij is om naar eigen inzicht daar het best mee om te gaan.
Ad 2: fair process: mensen kunnen uitstekend leven met voor hen nadelige beslissingen. Als die maar worden uitgelegd. Met aandacht en erkenning voor wat het voor betrokkenen doet. Dat helpt patiënten met moeilijke boodschappen toch ook? „People want to know how much they care, before they care how much you know”.
Ad 3: Luister, verken samen, leg besluitvast uit, geef helderheid.
Zijn boek „Op weg naar nieuw leiderschap”: een aanrader.
Dán nu de tip voor na de kerstdagen: als luchtige afleiding over leiderschap over je eigen kerst: de film „Christmas with the Kranks“: gratis te dowloaden via Netflix. Daarin o.a. Jamie Lee Curtis, van “A Fish Called Wanda”. Niet nieuw. Wel een feest. Neem desgewenst van Netflix alleen het gratis proefabonnement. Heerlijk ontspannen humor voor na die zware kerst.
Als je iemand kent die je een plezier denkt te doen met dit bericht: gebruik de symbolen links van deze tekst!
Wij wensen je een goede jaarwisseling waarna een mooi 2014! Wij hebben mooie, vernieuwende plannen voor 2014. Die kun je uit de eerste hand vernemen op onze kennismakingssessies. Voor de eerstvolgende: klik hier! 
Kees Kolff en Mauk van Heemstra

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *