Doen waar je goed in bent

Zondag vorige week sprak ik een logopediste. Weg bezuinigd door eisen van het gezondheidscentrum en onderwijsinstelling. Voor zichzelf begonnen omdat haar doelgroep bewerkelijker is dan gemiddeld zonder compenserende gelden en anders buiten de boot valt. Zij doet nu helemaal waar zij zelf in gelooft. Aanzienlijk dankbaarder met betere respons van cliënten. Niet slechter betaald.
De dag daarop: bijkomen in de sauna van het pittige trainingsweekend dat ik achter de rug had. Een ‚opgieting’. Velen in 100 ºC bloot bij elkaar. Uitleg over wapperen (met handdoeken) en geurtjes. Er gebeurde weinig.
Éen opgieting later: ‚sauna-meester’ Urian zette op zijn iPod reggae muziek. Wapperde of zijn leven er van af hing. In een ritmische dans. Kennelijk reggae in het bloed. Na afloop applaus van de bloteriken. Elkaar instemmend toelachend. Niet gebruikelijk in een sauna.
Overeenkomst: beiden creëren hun eigen wereld rondom waar zij goed in zijn. Dat werpt vruchten af.
Wij raken elkaar in de zorg kwijt in gedoe met onderlinge verhoudingen en verrekeningen. Verliezen de essentie uit het oog: doen waar wij goed in zijn. Naar eigen overtuiging, kennis en kunde. Doen waar de patiënt voor komt. In contact!
Dat kan opeens wel weer buiten de gevestigde orde!
Laten wij onze zorg opnieuw enten op de essentie: waardetoevoeging voor de klant vanuit onze eigen deskundigheid en inzicht. Wél in een professionele intervisie-relatie met vakgenoten…. want wij willen geen rechtszaken als vanmiddag die van Jansen ‘Steur’……
Wij kunnen je daar bij helpen! Teken hier nu in op onze volgende kennismakingssessie.
Eerst je sturing op orde? Alleen deze week nog onze actie om binnen 15 werkdagen je visie-/beleid-/jaarplan en begroting aangesloten te krijgen op 2A4tjes! Klik daarvoor hier!
Dit bericht doorsturen aan anderen? Gebruik de icoontjes links van deze tekst.
Stemmen op de sauna meester? Urian dingt naar het nationaal kampioenschap. Je kunt hem liken: Urias Rahakbauw

11 antwoorden
 1. Bas Sprengers
  Bas Sprengers zegt:

  Beste Mauk,
  Een paar tips voor niks, en zie maar wat je er mee kan.
  Om te beginnen: een welgemeend chapeau! Ik vind dat je wervend schrijft.
  Ik raak echter een beetje het spoor kwijt, omdat jouw Calls for Action zo divers zijn, en voor mijn gevoel weinig met de strekking van de tekst van je blog te maken hebben. Heel concreet: slaat het woord ‘daar’ uit je zin ‘Weten hoe je daar komt?’ op ‘de waardetoevoeging voor de klant’? of op hoe ik als lezer/zorgverlener buiten de gevestigde orde kom? of op het wegblijven van rechtszaken à la Jansen Steur? En wat kom ik dan halen bij jou? Ja , ik snap wel dat ik moet klikken om juist dáár achter te komen en je houdt het een beetje spannend voor me, maar de tekst verwart me i.p.v. dat hij me naar jouw koopknop leidt. Je etalage is zó vol dat ik niet weet waar ik voor ga doorklikken.
  Ten derde: het wil mij niet duidelijk worden wat de rechtszaak van J.S. van doen heeft met de door jou aangehaalde casuistiek. Is jouw punt dat deze man te solistisch werkte en geen intervisie had? Dat zal vast, maar is tegelijkertijd ook wel wat simpel in de vergelijking met jouw aanbeveling daarvoor. De zaak JS is immers véél complexer dan dat. Je wilt toch niet suggereren dat jullie hem uit deze benarde situatie hadden kunnen houden?
  Ten vierde: mooi die aangehaalde inleidende voorbeelden, juist omdat je me eerst op ’t verkeerde been zet om daarna te laten zien wat het verband is tussen die 2: de saunadanser en de logopediste.
  Ten vijfde: ik neem de vrijheid om wat over je taalgebruik te zeggen. Je schrijfstijl is kort, eerder spreektaal dan schrijftaal. Maar zelfs in spreektaal is de zin : … want wij willen geen rechtszaken als vanmiddag die van Jansen ‘Steur’ … geen goed Nederlands. Hij leest niet lekker. En in de vierde regel van boven ‘anders buiten de boot’: ik merk dat mijn logica mij hier dicteert te lezen ‘ …. daarom buiten de boot ….’. Maar dat staat er niet. Ik weet niet wat je hier met ‘anders’ bedoelt.
  Veel succes en groet!
  Bas

  Beantwoorden
  • Mauk van Heemstra
   Mauk van Heemstra zegt:

   Leuk en dank Bas!
   Wij proberen uiteraard niet onduidelijk te zijn, maar willen misschien te veel ineens zeggen.
   Want ja, onze ervaringssessie laat zowél zien hoe je met waardetoevoeging voor de patiënt je vakmanschap kunt bieden én dan ook minder last kan hebben van afleidende rompslomp. Én wij propageren dat de huidige ‘gevestigde orde’ zich ombuigt in deze richting, in plaats van dat alle goede mensen buiten de gevestigde orde opnieuw moeten beginnen, zoals in de voorbeelden van de logopediste en sauna-wapperaar.
   De relatie naar de rechtszaak leggen wij, omdat de lezer zou kunnen denken dat wij propageren dat iedereen gewoon ‘zijn eigen ding’ moet gaan doen, waarmee je kunt gaan denken dat wij ons niets gelegen laten liggen aan professionele standaarden en controle. Dat weer niet dus. Sterker nog: ‘standaard werk’ is een van de van ‘Lean’ afkomstige fenomenen, namelijk dat je als vakmens met collega’s juist samen steeds kwaliteitsstandaarden moet ontwikkelen, omdat dat de basis is voor permanent verbeteren. Alleen propageert ‘Lean’ dat je die standaarden zélf ontwikkelt in plaats van opgelegde protocollen plichtmatig uit te voeren, waarmee je je eigen overtuigingen en expertise achterhoudt. En bij Jansen Steur zie je dat hij zijn eigen weg kon gaan, zonder dat hij in overleg met collega’s en volgens standaarden te werk ging, laat staan tijdig teruggefloten werd.
   Tenslotte: wij proberen zo leesbaar mogelijk te schrijven. En kiezen daarom voor spreektaal. Maar ja, ik wordt vaker betrapt op onnavolgbaar spreken, dus ligt daar een uitdaging. Die ga ik graag aan. Te beginnen in deze reactie. Blijf mij corrigeren!
   Nogmaals dank!

   Beantwoorden
   • Bas Sprengers
    Bas Sprengers zegt:

    Ha Mauk,
    Dank! En ineens zie ik de analogie tussen de kern van je boodschap (‘lean’) en je blogtaalgebruik (eveneens van elk beetje vet ontdaan). Dat is wel zo consequent.
    Succes en ik kijk uit naar je volgende blog!
    p.s. de analogie met een derde factor vul je zelf maar in …

    Beantwoorden
 2. Peter-Paul Biermans
  Peter-Paul Biermans zegt:

  Hoi Mauk,
  Ja, duidelijke, aantrekkelijke, goed leesbare, korte blog. Met een kernboodschap die hout snijd: blijf bij jezelf, doe waar je goed in bent en probeer je niet te laten leiden door ons systeem, waar we met zijn allen in knel zitten. Dat is vaak moeilijk, omdat onze systemen zo leidend zijn. ik ken artsen die – door eigen historische (systeem)beslissingen jaren geleden – niet hun vak zo kunnen uitoefenen als ze nu zouden willen. Succes met jullie activiteiten in ZorgSteedsBeter.
  Hartelijke groet,
  Peter-Paul

  Beantwoorden
   • Peter-Paul Biermans
    Peter-Paul Biermans zegt:

    Het zijn artsen die ik heb geïnterviewd. Zij ervaren hun situatie als ongewenst – voor de patiënten, die niet de optimale zorg krijgen; voor henzelf, die niet hun zorgplicht optimaal kunnen uitoefenen; voor het ziekenhuis, dat te weinig flexibel is. Zij leggen zich al jaren neer bij de situatie en hebben niet de kracht om actie te ondernemen – door de complexiteit en de vele betrokkenen (meer dan 100) in het systeem.

    Beantwoorden
 3. Peter Orsel
  Peter Orsel zegt:

  Goedenavond Mauk,
  Tja helemaal waar, doen waar je goed in bent en dan in jouw geval in en voor de zorg! Sommige lui zijn erg goed in het verkeerd inzetten van geld en andere middelen, in plaats van het primaire proces verwennen juist de overhead ermee spekken. Meer analisten en econometristen inzetten om nog beter te kunnen meten wat niet gemeten moet worden. De zorg wordt duur zegt men dan, ja duh! Dat vervolgens met marktwerking proberen beter en goedkoper te maken? Nee, ik ben het met de Amerikaanse (jawel) filosoof Michael Sandel eens: Marktwerking heeft een weg gevonden op plaatsen waar het niet thuis hoort. Zorg, Energie en Onderwijs zijn er voorbeelden van. Wat mij betreft stoppen we deze ontwikkeling en gaan we weer gewoon zorgen dat centjes en andere bronnen worden ingezet op zaken die er toe doen! Daar moet het dus over gaan, de goede dingen doen en daar in uitblinken. Professionals die in het primair proces zitten de ruimte bieden hun inzet zodanig te laten organiseren dat het voor alle stakeholders klopt maar vooral voor diegenen die zorg zo bitter hard nodig hebben. Dat vind ik ervan……
  Hartelijke groet,
  Peter Orsel

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *