De kracht van het juiste doen

Zinnig, zuinig en zonnig te werk gaan.
Ons brein brengt ons ver, maar kan ons ook danig in de weg zitten. Zo zijn we geneigd de kleine ergernissen te laten voor wat ze zijn en concentreren we ons liever op de complexe problemen. Terwijl complexe problemen vaak een heel lange adem vergen met een nog ongewis resultaat.
Breng eens alle ergernissen en problemen in kaart en sorteer ze volgens onderstaand schema.
matrix-opbrengst-vs-inspanning
Het resultaat spreekt voor zich en de voldoening zal groot zijn.
Een andere manier om keuzes te maken in een wirwar van problemen is de 80/20-regel. Vilfredo Pareto legde in 1906 de basis voor deze wetmatigheid door te stellen dat 80% van de bezittingen in Italië in bezit zijn van 20% van de bevolking.
De daarvan afgeleide 80/20-regel leert ons dat een meerderheid van de problemen vaak te herleiden zijn naar maar een paar oorzaken. Dit betekent dat het zinnig is een goede analyse van elk probleem afzonderlijk te maken. Met een groepje mensen intensief brainstormen werkt vaak goed. De uitgebreide lijst met mogelijke oorzaken moet vervolgens grondig worden getoetst, zodat de relevante oorzaken helder worden.
Op deze manier zal vaak blijken dat het wegnemen van een beperkt aantal oorzaken een veel groter aantal problemen oplost.
Een goed voorbeeld van “zinnig, zonnig en zuinig”.
Geef je reactie hieronder, of stuur dit bericht door aan iemand die je hiermee een plezier  denkt te doen via de icoontjes links van je scherm.
Eerder geplaatst in: GemeenteSteedsBeter

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *