Werkdrukmodule

Ben je toe aan meer tijd voor je cliënten, lagere werkdruk en een beter verhaal naar je verzekeraar?

Werkdruk

In de zorg is het langdurig ziekteverzuim weer toegenomen. In het eerste kwartaal van 2016 is het percentage langdurig zieken ten opzichte van dezelfde periode in 2014 met ruim 18 procent gestegen. Het langdurig verzuim nam over de hele linie toe, al zijn de problemen van oudsher het grootst in de VV&T. De stijgende lijn van langdurig zieke ouderen is ‘een hardnekkig probleem voor zorginstellingen’.

Bij huisartsen ervaart 70% bovenmatige werkdruk. Daarvan zegt 12% ‘voortdurend oververmoeid’ te zijn. 16% van de overige zorgprofessionals hebben last van burn-outklachten. Steeds vaker melden mensen zich ziek vanwege stress-gerelateerde klachten en dat op steeds jongere leeftijd.

Werkdruk belemmert niet alleen je werkplezier, het beperkt ook de kwaliteit van je werk. Bij bovenmatige werkdruk presteer je kwalitatief minder en er ontstaan ook sneller vermijdbare fouten. Fouten herstellen kost weer extra tijd en rompslomp. Werkdruk zaait ook om zich heen: iemand met te hoge werkdruk drukt het werkplezier van collega’s.

Wij hebben een oplossing!

Gedurende 6 tot 12 weken besteed je in totaal 8 tot 12 uur aan het bedenken, bespreken en registreren van je werkdruk triggers. ZorgSteedsBeter spiegelt daarop en doet verbetervoorstellen.

Via de werkdrukmodule

 • Krijg je inzicht in de momenten en onderwerpen die jouw werkplezier belemmeren.
 • Krijg je handvatten om je takenpakket te herzien.
 • Voel je je binnen 3 maanden merkbaar beter.

Duurzame aanpak

Onze aanpak is uniek. Wij bieden persoonlijke begeleiding vóór dat sprake is van serieuze stress of burn-out bij betrokkenen. Wij houden in het traject ook rekening met individuele ontwikkeldoelen en talenten. Verder combineren wij de persoonlijke begeleiding met organisatie-brede begeleiding. Het gaat er immers niet alleen om, het probleem ‘werkdruk’ op te lossen. Al doende ontstaat er een duurzaam gezond(er) werkklimaat op de afdeling / in de organisatie. Daar wordt iedereen beter van!

Voor wie?

De werkdrukmodule is geschikt voor elke medewerker in de zorg. Leidinggevenden die de module volgen, scheppen al doende ook een gunstiger werkcultuur voor hun medewerkers.

De voordelige kennismakingsmodule biedt met name leidinggevenden een voordelige kans om kennis te maken en aan de methode te proeven. Doorlooptijd 6 weken / in totaal 8 uur.

Aanpak voor vier personen met een bovenmatige werkdrukbeleving, waarvan minstens één invloed heeft op de werksfeer en de roosters. Doorlooptijd 10 weken / in totaal 12 uur p.p.

Aanpak voor tien personen met werkdrukbeleving. Doorlooptijd 12 weken / in totaal 12 uur p.p.

Stappen in het traject op hoofdlijn:

Fase: verkenning huidige situatie

 • Passiegesprek
 • Toets passie in werksituatie
 • Inventarisatie werktijdbesteding aan hand van formulieren
 • Reflectie ZorgSteedsBeter

Fase: leren en verbeteren

 • Gesprek verbeteropties
 • Toepassen verbeteropties
 • Bespreking verbeteropties
 • Gesprek met leidinggevende
 • Verdere aanpassingen werkzaamheden
 • Eindevaluatie

Gun jezelf en je collega’s deze ervaring.

Neem nu contact met ons op via info@zorgsteedsbeter.nl onder vermelding ‘werkdrukmodule’.